Елисейският дворец потвърди, че френският президент Еманюел Макрон ще посети Албания на 16 и

...
Елисейският дворец потвърди, че френският президент Еманюел Макрон ще посети Албания на 16 и
Коментари Харесай

Макрон отива в Тирана в опит да посредничи за Косово

Елисейският замък удостовери, че френският президент Еманюел Макрон ще посети Албания на 16 и 17 октомври в границите на срещата на върха " Берлински развой ", заяви „ Албаниан пост “.

Това е първото двустранно посещаване на френски президент в страната.

Новината беше обявена авансово ден по-рано от министър-председателя на Албания Еди Рама.

Така наречената среща на върха " Берлински развой ", стартирала през 2014 година по самодейност на някогашния немски канцлер Ангела Меркел, има за цел да насърчи политическия разговор, съдействието и помиряването сред шестте страни от Западните Балкани.

В Тирана той ще се концентрира по-специално върху напрежението сред Сърбия и Косово, където на 24 септември се стигна до яростни конфликти сред полицията и тежко въоръжен паравоенен отряд, формиран от косовски сърби.

На 5 октомври, в границите на европейската среща на върха в Гранада (Испания), Еманюел Макрон се срещна с президента на Косово Вьоса Османи и със сръбския си сътрудник Александър Вучич.

Той ги прикани да " продължат деескалацията и бързо да провеждат нови избори в Северно Косово " - регион с преобладаващо сръбско население, който постоянно е разтърсван от напрежение.

Освен страните от района, " Берлинският развой " включва и девет държави-членки на Европейския съюз (Австрия, България, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Словения и Полша), както и Обединеното кралство.

В края на срещата на върха президентът ще стартира двустранно посещаване, на което ще подчертае " доста позитивната динамичност на френско-албанските връзки ".

Ще става въпрос за икономическо съдействие, изключително във връзка с енергийния преход, само че също и за културно и просветително съдействие.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР